Intr-o relatie de lunga durata, persoanele dintr-un cuplu isi demonstreaza iubirea prin faptul ca se sustin reciproc in fiecare zi. Desi doua persoane devotate una alteia, care se iubesc pot face ca o relatie sa para usoara, este nevoie de multa munca.

Linda si Charlie Bloom, autorii cartii Secretele unui Mariaj Fericit, scriu despre cuplurile longevive ca in timp, „experienta cresterii unei relatii nu va mai fi interpretata precum un efort sau o munca, ci va deveni o sarcina de iubire, apreciata precum un dar, o oportunitate fericita pentru care ne simtim binecuvantati si recunoscatori.”

4 obiceiuri ale cuplurilor longevive
Unul dintre lucrurile pe care astfel de cupluri il fac este sa se asigure ca sentimentele amandurora sunt recunoscute; astfel, au grija sa isi indeplineasca datoria emotionala pe care relatia o necesita. Datoria emotionala este un lucru de care rar auzim, dar psihologii care studiaza acest subiect il considera un factor pentru fericirea din relatie.

Cercetatorii de la Jurnalul Problemelor in Familie relateaza ca in cazul muncii emotionale, „membrii cauta sa respecte nevoile emotionale ale oamenilor, sa isi imbunatateasca starea si sa mentina armonia. Atunci cand munca emotionala este impartita echitabil, atat barbatii, cat si femeile vor avea acces la resursele emotionale ale familiei.

Cu toate acestea, precum sarcinile casnice si grija pentru copil, distributia unor astfel de obligatii se face in functie de sexul persoanei.” Femeile sunt cele care preiau de obicei munca emotionala dintr-o relatie.

Cercetatorii arata cat de importanta este datoria emotionala pentru o relatie fericita; partenerii care nu gasesc un echilibru in privinta muncii emotionale au tendinta de a avea probleme in casnicie, „prezentand un risc pentru sanatatea femeilor, dar ajutandu-ne sa explicam diferenta dintre sexe in ceea ce priveste stresul psihologic.”

Pentru o relatie de lunga durata, barbatii trebuie sa invete sa identifice semnalele emotionale transmise de partenerele lor si sa le ajute sa isi exprime furia/tristetea/teama. Atunci cand barbatii sunt capabili sa isi sustina emotional perechile, dovedesc ca au abilitatile necesare pentru a intretine o relatie de lunga durata.

1. Cauta sa rezolve problemele
In fiecare zi, cuplurile depun eforturi doar pentru a se coordona si pentru a se duce la locul de munca, exceptand faptul ca nici macar nu au reusit sa discute despre ce vor manca la cina. Pe langa asta, incep sa apara problemele in privinta finantelor, a sanatatii, a planurilor din familie, a implicatiilor sociale, etc.

Cuplurile care se afla intr-o relatie de lunga durata privesc impreuna catre viitor. De obicei, impart un tel comun, spre exemplu sa se pensioneze repede sau sa vanda casa pentru a avea bani de calatorii. Un vis impartit este o problema comuna, pe care fiecare dintre cei doi trebuie sa o rezolve.

2. Comunica deschis
Binenteles ca discutati cu partenerii vostri, dar atunci cand va aflati intr-o relatie de lunga durata, cautati sa intelegeti si cealalta parte, nu doar sa vorbiti intre voi. Va exprimati punctul de vedere si va rugati partenerii sa contribuie si ei cu opiniile lor.

Comunicarea este un dar pe care il puteti oferi partenerului sub forma abilitatii excelente de a asculta. Neintelegerile pot fi sursa unor tensiuni si a furiei in interiorul relatiei. Anticipati problemele prin faptul ca sunteti prezenti atunci cand partenerii vostri vorbesc. Eliminati distragerile, faceti contactul vizual si nu asteptati sa vorbiti. Puneti-le intrebari relevante si reformulati afirmatiile pentru a-i ajuta sa isi dea seama ca ii intelegeti cu adevarat.

Pentru cuplurile longevive, importanta unei comunicari excelente nu poate fi subliniata indeajuns. Comunicarea deschisa este baza increderii. Astfel de cupluri nu ascund nimic.

3. Creeaza momente speciale impreuna
Marii lideri ai unor companii de succes stiu ca revizuirea unei zile de munca pentru a deduce lectiile ce merita invatate este una dintre cele mai bune practici. Intr-o relatie serioasa, ar trebui sa priviti inapoi pentru a va da seama cum se deruleaza o zi din viata voastra de cuplu.

Ati capatat o lectie dintr-o experienta anterioara pe care o puteti aplica la momentul actual? Ati zambit sau ati ras impreuna astazi? Sunteti liberi de griji sau exista unele probleme de care trebuie sa va descarcati? Care este lucrul ce v-ar face ziua mai buna amandurora?

Nu este greu sa creati un moment special in fiecare zi. Trebuie doar sa va cunoasteti partenerii destul de bine si sa gasiti momentul potrivit pentru a crea acea legatura profunda. Ganditi-va acum la lucrurile lor preferate, pe care voi le puteti oferi.

Spre exemplu, ati putea imparti o gluma inteleasa doar de voi doi in timp ce va uitati la filmul favorit. Acel moment special s-ar putea arata cand va simtiti partenerii tensionati si le oferiti un masaj. Sau poate cand va imbratisati in pat. Aceste momente intime, mici dar semnificative sunt lucrurile ce conecteaza un cuplu longeviv.

4. Isi reafirma iubirea
Ar putea suna sentimental, dar de fapt, fiecare zi pe care alegeti sa o petreceti cu partenerii vostri inseamna inca o zi de implicatie constienta intr-o relatie cu ei. Sa fim cinstiti, aveti libertatea de a alege un alt partener. Faptul ca nu faceti asta este o decizie foarte importanta si pe care se poate sa nu o fi realizat.

Autorul cunoaste un barbat care ii spune in fiecare zi sotiei, „Multumesc pentru ca imi permiti sa stau in continuare cu tine.” Ganditi-va la motivele din spatele deciziei voastre de a ramane cu actualul partener. Ganditi-va la importanta relatiei voastre si la alegerile pe care le-ati facut pentru ca acum sa fiti implicati intr-un astfel de cuplu, indiferent cat de mult ati rezistat pana acum.

6 thoughts on “4 secrete ale cuplurilor longevive

  1. Informatiile prezentate in acest articol sunt foarte utile si m-au convins sa acord o atentie mai mare consumului de fructe proaspete. Este reconfortant sa stiu ca exista atat de multe optiuni delicioase si sanatoase disponibile pentru noi.

  2. Ma bucur ca am citit acest articol si am aflat despre proprietatile antioxidante ale fructelor, precum si efectele lor benefice asupra sistemului imunitar. Voi incerca sa includ mai multe fructe proaspete in dieta mea zilnica.

  3. Articolul este foarte bine documentat si ofera informatii interesante despre beneficiile consumului de fructe proaspete. Este important sa avem grija de sanatatea noastra si sa ne alimentam corect pentru a ne mentine in forma.

  4. Felicitari autorului pentru munca depusa in realizarea acestui articol! Este evident ca s-a implicat cu adevarat si a pus suflet in ceea ce a scris. Apreciez efortul sau si abordarea profesionala a temei.

  5. Ma bucur ca am descoperit acest articol pentru ca mi-a oferit o perspectiva noua asupra temei discutate. Am invatat multe lucruri interesante si acum pot sa ma informez mai bine in legatura cu subiectul respectiv.

  6. Articolul este foarte bine documentat si ofera informatii valoroase despre subiectul abordat. Am fost impresionat de profunzimea analizei prezentate si de modul in care autorul a argumentat fiecare punct de vedere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *