Melanomul este o forma de cancer la piele ce ar trebui abordata foarte serios, deoarece se poate extinde usor si catre alte parti ale corpului. De obicei, pacientul va cel care va observa prezenta melanomului, care arata precum o alunita, dar care prezinta unele caracteristici suspicioase, unele dintre acestea fiind schimbarea culorii sau dezvoltarea mai multor tonuri de culoare.
Insa, exista si o anumita forma de melanom foarte greu de diagnosticat din cauza faptului ca nu contine pigment. Atat pacientul, cat si medicul l-ar putea rata, in special in fazele incipiente, cand este mult mai usor de tratat. Aceasta forma greu diagnosticabila este melanomul amelanotic.
Melanomul amelanotic poate fi destul de periculos datorita faptului ca nu prezinta simptomele tipice altor forme de cancer la piele, fiind complet lipsit de melanina, pigmentul inchis la culoare. Insa, daca este detectat din timp, melanomul amelanotic este aproape intotdeauna tratabil, la fel ca celelalte forme de melanom.
Invatati ABCDE
In vederea determinarii melanomului, o persoana ar putea folosi semnele de avertizare ABCDE pentru respectiva forma de cancer la piele. Fiecare litera reprezinta o trasatura si, cand sunt folosite pentru indrumare, semnele permit individului sa realizeze mai usor daca o anumita alunita este de natura maligna sau canceroasa, benigna sau necanceroasa. Literele reprezinta:
A – Asimetrie. Jumatatile alunitei nu seamana intre ele din punct de vedere al formei.
B – Borduri. Limitele melanomului au tendinta de a fi neregulate, spre deosebire de o alunita benigna, care este omogena si egala.
C – Culoare. Ar trebui sa va ingrijorati daca o alunita incepe sa se schimbe la culoare sau prezinta mai multe tonuri de culoare in acelasi timp.
D – Diametru. De obicei, un melanom este mai mare decat radiera unui creion, desi ar putea incepe sa creasca de la o pata mult mai mica.
E – Evolutie. Un melanom are tendinta de a-si schimba aspectul sau pozitia dupa o vreme.
Diferenta fata de restul
Problema cu melanomul amelanotic este ca litera C din ABCDE-ul cancerului la piele nu se aplica, deoarece, in mod normal, este incolor. Cu alte cuvinte, melanomul amelanotic nu contine melanina precum alte forme de melanom, pacientul sau chiar doctorul intalnind dificultati in a-l detecta.
Uneori, un melanom amelanotic poate avea un aspect rozaliu, rosiatic sau purpuriu si, de aceea, poate fi usor – si chiar des – incurcat cu o simpla cicatrice. Din aceasta cauza, cancerul la piele poate evolua catre stadii mai avansate fara a fi detectat, facand tratamentul uzual pentru melanom mai putin eficient.
Inca este posibila identificarea
Insa, asta nu inseamna ca melanomul amelanotic poate trece nedetectat in fazele de inceput. Uneori, este nevoie doar de niste ochi ageri pentru a-l descoperi. Prin urmare, este mult mai usor sa tratati problema inainte de a trece in stadii mai avansate si de a-l elimina cu succes.
Litera E din semnele de avertizare ABCDE pentru cancerul la piele, reprezentand evolutia, poate fi folosita pentru a va da seama daca un semn asemanator unei cicatrici este melanom amelanotic sau nu. Daca pare sa se schimbe din punct de vedere al dimensiunii sau se muta intr-o alta parte a corpului, ar trebui ceruta imediat parerea unui specialist.
Optiuni pentru tratare
Datorita faptului ca melanomul amelanotic este doar o forma de melanom, cele mai bune tratamente sunt acelea care pot trata orice tip de melanom. Acestea sunt interventiile chirurgicale, terapia prin radiatii, chimioterapia, imunoterapia, hipertermia, terapia fotodinamica si medicamentatia.
Din nou, precum orice alta forma de melanom, melanomul amelanotic este aproape intotdeauna tratabil, cu conditia de a fi detectat si evaluat din timpul stadiilor incipiente. Altfel, poate fi mult mai greu de tratat, in special datorita faptului ca melanomul amelanotic se poate extinde si catre alte parti ale corpului.
Articolul este bine structurat si usor de urmarit. Autorul a reusit sa prezinte informatiile intr-un mod accesibil si captivant, fara a fi prea tehnic sau plictisitor. Am gasit utila si lista de resurse recomandate la finalul articolului.
Sunt de acord cu ideile expuse in articol. Autorul a reusit sa prezinte o viziune echilibrata si obiectiva asupra subiectului, luand in considerare multiple perspective. De asemenea, am apreciat stilul clar si concis al scrierii.
Am apreciat modul in care autorul a abordat subiectul articolului. A adus in discutie diverse aspecte si a prezentat informatii bine documentate. Mi-a placut faptul ca a oferit exemple concrete si studii de caz relevante pentru a sustine argumentele prezentate.
Articolul este foarte interesant si ofera o perspectiva relevanta asupra subiectului discutat. Autorul a reusit sa aduca in atentie aspecte importante si sa ofere argumente solide pentru punctele sale de vedere. Este un material care merita citit si luat in considerare.