Fierul este important pentru productia de globule rosii sau eritrocite care transporta oxigenul. Din acest motiv, deficienta acestui mineral poate avea un impact profund asupra corpului – fiecare celula, tesut si organ din corp are nevoie de oxigen.
Conform expertilor, deficienta de fier este o problema uzuala in SUA, femeile fiind mai predispuse la aceste lipsuri decat barbatii. Din fericire, exista metode de a stopa acest fenomen. Un lucru simplu precum prescrierea unor suplimente de fier va pot ajuta sa gestionati problema.
Totodata, exista si numeroase surse alimentare de fier – fierul din surse animale se numeste fierul heme iar cel provenit din surse vegetale se numeste fier non-heme.
Deci, cum va puteti da seama daca ar trebui sa includeti mai multe alimente cu continut bogat in fier in dieta voastra sau sa consultati un medic pentru a vedea care suplimente de fier pot sa va ajute? Iata cativa indicatori ai lipsei de fier din corp:
Sunteti mai mereu obositi
Va simtiti ca si cum daca ati putea, v-ati culca in momentul asta, dar va uitati la ceas si este doar 10 dimineata? Este foarte posibil sa aveti deficienta de fier, care priveaza tesuturile de nelipsitul oxigen, rezultand in epuizare.
Aveti dificultati de respiratie
Din nou, globulele rosii sunt cele care transporta oxigenul. Daca nu aveti destule astfel de celule, puteti intalni dificultati de respiratie dupa ce ati indeplinit activitati pe care in mod normal le-ati putea duce la capat fara probleme, precum mersul sau urcatul catorva scari.
Inima va bate foarte repede
Din moment ce corpul nu primeste destul oxigen, inima va incerca sa compenseze prn pomparea unei cantitati si mai mari de sange, rezultand in batai foarte rapide. Este interzis sa aveti o inima suprasolicitata, in special in cazul celor cu probleme cardiace.
Aveti un ten palid
Atunci cand numarul de globule rosii scade, in mod sigur pielea se va albi. Puteti observa imediat daca aveti lipsa de fier prin verificarea culorii partii interioare a buzelor sau a pleoapelor inferioare – daca au o culoare palida, ar trebui sa consumati mai multe alimente bogate in fier.
Aveti pofte ciudate
Simtiti o nevoie disperata de a manca gheata, creta, hartie, pamant sau oricare alt lucru non-nutritiv? Aceasta tulburare se numeste „pica” si este un simptom intalnit des in cazul persoanelor cu deficit de fier in corp.
Aveti dureri teribile de cap
Din moment ce creierului nu ii sunt transmise cantitati suficiente de oxigen, va incepe sa transmita semnale sub forma de durere. Totodata, nu este exclus sa va simtiti ametiti sau somnorosi ca urmare a deprivarii creierului de nelipsitul oxigenul.
Oh, ca tot vorbeam despre asta, s-ar putea ca parul sa fie afectat si sa cada, din moment ce foliculii sunt privati de oxigen.
Aveti infectii in mod regulat
Conform expertilor, fierul joaca un rol important in functionarea in parametrii optimi a sistemului imunitar. Din acest motiv, daca nu reusiti sa integrati mai mult fier in alimentatie, sunteti mai predispusi la raceli sau gripa.
Am citit cu mare atentie acest articol si sunt impresionat de nivelul detaliilor prezentate. Autorul a facut o cercetare exhaustiva si a adus informatii relevante despre subiectul discutat. Este un material bine documentat si cred ca ar trebui distribuit mai mult pentru a creste gradul de constientizare in randul cititorilor.
Articolul este foarte interesant si ofera o perspectiva noua asupra subiectului abordat. Autorul a reusit sa evidentieze importanta acestui aspect si sa aduca argumente solide in sprijinul afirmatiilor prezentate. Sunt de acord cu ideile expuse si consider ca ar trebui sa ne implicam mai mult in aceasta problema.
Am fost impresionat de profunzimea analizei facute in acest articol si de modul in care sunt prezentate argumentele. Este clar ca autorul s-a documentat temeinic inainte de a redacta acest text.
M-am bucurat sa aflu mai multe detalii despre acest subiect, iar articolul mi-a raspuns la multe intrebari pe care le aveam. Este impresionant cat de informativ poate fi un text de acest gen.
Articolul este foarte bine documentat si ofera informatii utile despre subiectul tratat. Autorul a reusit sa explice intr-un mod clar si concis conceptele prezentate, facilitand intelegerea cititorilor.