Cu siguranta toti stim in prezent ce gasim in categoria sepci si toti ne gandim la acele accesorii pentru cap, cu cozorocul tare, care pot fi purtate atat in tinutele sport cat si incele urban, underground sau chiar la tinutele pentru birou.

Dar cati stiu de fapt care este istoria acestor accesorii de cap si cum a aparut de fapt prima sapca pentru barbati?

Prima sapca s-a numit de fapt sapca de baseball

Sapca de baseball este atat de omniprezenta in cultura americana incat ar putea fi numita palaria nationala a Americii.

Alcatuita dintr-o palarie moale fara boruri si un cozoroc rigid, este de obicei reglabila la spate datorita unei benzi din plastic, velcro sau elastic.

Stilul este derivat din vechile palarii care aveau cozoroc si in fata si in spate si pe care le stii cu siguranta din filemele cu detectivi.

Acum sa fim seriosi, cu siguranta ai purta o sapca Nike barbati dar o palarie cu cozoroc dublu cu siguranta nu. Odata cu secolului al XX-lea, articolele de acoperire a capului s-au mutat de pe teren si in garderoba de zi cu zi.

Astazi, sapca de baseball este purtata pentru a arata sprijinul pentru o echipa, ca piesa statement sau pentru a transmite un mesaj. Din sepcile de baseball a fost derivat si modelul de sapca englezeasca barbati.

Sapca a aparut odara cu primele echipe de baseball

Baseball-ul a fost inventat in America in jurul anului 1800 si Liga Nationala fondata in 1876. Jucatorii erau liberi sa poarte orice tip de palarie cu boruri pentru a tine soarele departe de ochi.

Multi preferau atunci palariile de paie. Ghidul oficial pentru baseball al lui Spalding din 1888 prezinta o mare varietate de sepci purtate de jucatorii de baseball, inclusiv variante ceva mai rigide si unul din primele modele de sapca din piele barbati.

Partea care acopera capul, asa cum o cunoastem astazi a inceput sa prinda contur la inceputul secolului: gaurile de aer au fost adaugate in anii 1890; un logo a aparut pentru prima data in 1901, cand Detroit Tigers au pus o imagine a unui tigru portocaliu alergand pe partea din fata a sepcii; au fost inventate variante de cozoroc mai lungi 1920 si 1930, iar cozorocul a devenit mai ferm. In 2007, Major Baseball League a schimbat sapca standard din lana in poliester pentru confortul jucatorilor.

In timp ce aspectul sapcii de baseball nu s-a schimbat semnificativ din anii 1950, atitudinile fata de aceasta s-au schimbat. Jim Lilliefors, autorul cartii Ball Cap Nation: A Journey Through the World of America’s National Hat, ofera mai multe motive pentru popularitatea in crestere a sapcii de baseball si acceptarea acesteia in afara terenului.

Pe masura ce difuzarea de baseball la televizor a ajutat sportul sa devina popular, fanii au inceput sa-si doreasca sa isi arate sprijinul pentru echipele lor oferind o palarie barbati care sa semene cu cea din teren si astfel sapca a ajuns la publicul larg.

In anii 1960, companiile agricole au inceput sa-si dea seama de potentialul sepcii pentru publicitate si au aparut sepci promotionale – cunoscute astazi sub denumirea de palarii trucker, care au devenit din ce in ce mai populare in anii 1970 si 1980.

In acelasi timp, sepcile de baseball au fost laudate pentru rolul lor in umbrirea fetelor, atat pentru barbati, cat si pentru femei. Moda de vara raspandita din aceasta perioada a intarit aceasta notiune, ajutand sapca sa devina un articol fara gen.

In cele din urma, purtarea sepcilor de baseball de catre staruri de televiziune si de cinema precum Tom Selleck in rolul lui Thomas Magnum din Magnum, PI , personajul lui MacGyver din serialul cu acelasi nume si Tom Cruise din Top Gun , a cimentat tranzitia sepcii de la un produs nisat la unul trendy.

{{clean}}
{{clean2}}
{{clean3}}

5 thoughts on “Cum au aparut sepcile pentru barbati?

  1. Ma bucur ca am dat peste acest articol pe Merada.ro, pentru ca mi-a deschis ochii asupra unor aspecte pe care nu le stiam despre subiectul discutat. Este impresionant sa vezi cat de multa munca si cercetare au fost depuse pentru a oferi informatii relevante si actualizate. Recomand tuturor sa citeasca acest articol pentru a fi mai bine informati.

  2. Articolul de pe site-ul Merada.ro este extrem de interesant, oferind informatii utile despre un subiect important. Autorul a reusit sa abordeze subiectul intr-un mod foarte clar si concis, facandu-l usor de inteles pentru oricine citeste. Este impresionant cum sunt prezentate argumentele si studiile de caz pentru a sustine punctele de vedere expuse.

  3. Interesanta analiza a modului in care tehnologia schimba modul in care interactionam cu mediul inconjurator si cu ceilalti oameni. Este important sa avem grija sa nu pierdem din vedere aspectele umane in favoarea tehnologiei.

  4. In timp ce tehnologia aduce o multime de avantaje, este esential sa fim constienti si de potentialele dezavantaje sau riscuri pe care le implica. Articolul subliniaza necesitatea unei abordari echilibrate si responsabile in utilizarea tehnologiei.

  5. Articolul ofera o perspectiva interesanta asupra impactului tehnologiei in viata de zi cu zi, subliniind beneficiile dar si potentialele riscuri. Este important sa fim constienti de modul in care ne folosim de tehnologie pentru a ne asigura ca aceasta aduce valoare si nu daune.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *